Best Blogger Tips

Internet Explore vs Mozilla Firefox vs Google Chrome

Salam readers, hujung-hujung minggu nie la sibuk sangat sampai nak update blog pun tak sempat. Entri hari nie nak cerita sikit pasal tiga internet browser famous yang aku nak buat perbandingan. Penting untuk kita(especially blogger) untuk tahu browser mana yang terbaik. Sebenarnya kalau nak diikutkan ada lima browser famous iaitu Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera dan Safari. Tapi Opera dengan Safari amat jarang orang guna kat Malaysia, mungkin ada la segelintir.

Berbalik pada tajuk tadi, aku nak umumkan yang IE lagi teruk dari Mozilla dan Mozilla lagi teruk dari Chrome. Kenapa?



Internet Explorer
Browser paling teruk pernah aku jumpa. Slow habis. kalau nak dibandingkan dengan Chrome, memang langit dengan bumi. Dah la skin tak lawa. Logo pun tak lawa.

"Tapi ko kena ingat Khai, IE la yang banyak bantu kau!"

Yaaa, aku tahu. Selemah-lemah IE nie, IE la yang tolong bila aku nak isi borang UPU. IE la yang bantu aku isi borang PTPTN. Thanks IE, tapi aku tetap benci kau. Hahaha. Sorry to IE fans.


Mozilla Firefox
Mozilla nie memang ramai sangat orang guna. Even kat cyber cafe or dekat universiti pun rata-ratanya guna Mozilla. Nak tahu sebab apa? Sebab Mozilla nie untuk surfing internet yang biasa-biasa je. Buka Facebook. Buka Youtube. Lemah dia? Banyakkkkkkkk sangat plug-in yang nak kena install. Kejap-kejap kena install plug-in. Macam-macam jenis plug-in raban nak kena install. Tu je lemah dia.


Google Chrome
Browser nie memang terbaik. Speed pun laju. Proses install dia pun cepat. Kadang-kadang aku pun keliru, dah install ke belum? Sebab terlampau cepat. Lagipun browser nie mesra pengguna dan setting dia tak serabut. Skin dia pun lawa. So, aku sarankan korang pakai Google Chrome.


Jadi, macam mana? Ikut korang la nak guna mana-mana pun. Laptop korang kan? Aku just share idea je. Apa? Mana nak download? Hahaha. Ada juga species yang malas nak cari kat google tu. Tak apa. Aku dah bagi link kat bawah nie...(^^,)

Download Internet Explore...disini
Download Mozilla Firefox...disini
Download Google Chrome...disini

8 pendapat:

Miss Dill said... Best Blogger Tips

saye gune Google Chrome. Loading Youtube laju! hehe


Miss Dill^^

KechieX said... Best Blogger Tips

Bro, Chrome tu buleh setting mcm Firefox tak yg bab "Clear all History/Cookies" bile tutup?

Khai Rul said... Best Blogger Tips

Mizz Dill : Support youu !!! (^^,)
KechieX : bila tutup? x paham la tapi google chrome boleh clear history and cookie di tools>option>underhood>clear browsing data...boleh pilih nak clear history yg sejam lepas, sehari lepas, seminggu lepas atau semua.

OnlyZul said... Best Blogger Tips

cuba try comodo dragon dan opera. nie antara browser yang best jugak..
Comodo nie sama cam GC dan tak slalu crash cam GC

Khai Rul said... Best Blogger Tips

only zul : waaah,,x prnah dgr browser tu,,nak try gune gak nnti,,,thanks,,(^^,)

cayrul said... Best Blogger Tips

Aku install GC and sempat pakai sehari jer esoknye terus crash... hampeh betull.. terpaksalah aku uninstall... sekarang takut la pula nak pakai browser lain kecauli IE walaupun ianya tak sehebat GC.

Ini Kisah Tia said... Best Blogger Tips

hee ~ tia pakai GC . beshh !

Rafique Niihara said... Best Blogger Tips

hahaha, betul tu bro khai, mmg betul, IE,skag versi 9 beta, sgt teruk !, Mozilla pun slalu crash, !

sejak 1 tahun yg lepas, mmg piuas sgt guna Chrome !, mmg puas, semua mantap !

fikmedic.blogspot.com
facebook.com/fikrampage

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...