Best Blogger Tips

Cara install patch PESEdit di dalam PES 2011 !!!

Salam readers-readers ku semua, entri kali nie khas untuk peminat setia game PES 2011. Tapi nak diingatkan patch nie hanyalah untuk game PES 2011 PC sahaja. Banyak readers yang dah bertanya cara install patch nie. Sebenarnya tak susah pun, tapi kalau tak tahu kenalah bertanya kan? Thumbs up kepada yang bertanya...(^^,)


"Khai, kau tunjuk cara tukar lagu, tapi tak tunjuk pun cara nak install patch nie !!!"

Aku minta maaf la sebab tak tunjuk cara nak install patch nie, aku assume semua dah tahu. Ok lah, kita straight to the point. Korang kenalah ikut step by step. Jangan tinggal atau skip mana-mana step pun, ok?


1. Game PES 2011
Benda pertama yang korang kena ada mestilah game PES 2011 nie. Kalau tak ada, nak main macam mana kan? So, make sure korang ada game nie. Lepas tu, patch nie khas untuk game PES 2011 PC je. So, kalau korang punya tu PS2, PS3, PSP, XBox atau Hanphone, aku tak boleh tolong. Sorry, huhuhu.

2. Download patch PESEdit
Next step ialah korang download patch PESEdit nie. 

"Err, Khai, nak download kat mana patch nie?"

Apa? korang tak tahu nak download dekat mana? Ok lah. Aku bagi link dia kat korang. Biasanya patch PESEdit dia akan sentiasa update, kalau ada transfer player list baru, dia akan keluar la patch baru. So, korang kenalah sentiasa check kat website dia. Nanti aku bagi. Download semua part patch tu. Jangan download sekerat jalan je. Dekat official website dia pon korang boleh download. Tapi jangan tersalah download patch lain pula. Make sure patch PESEdit.

Download patch PESEdit... disini.
Laman web Official PESEdit.... disini.

3. Extract dan install
Lepas korang download patch tu, korang extract la, dan tekan installer dia. Memang lambat sikit installer dia nak start, sebab dia cari terus fail PES 2011 korang. So, korang tak payah nak usik apa-apa  Just tekan next dan start install. Lepas korang install, akan keluar window message. Korang tekan 'program is install correctly'.

4.Pilih liga bawahan
Seterusnya, korang kena pilih liga bawahan yang korang nak main. Sekarang nie dalam PES 2011 dah ada Division dua Bundesliga ( Liga German). Korang boleh tukar jadi Division dua La Liga (Liga Sepanyol) atau Division dua Championship League (Liga England). Cara tukar dia, korang buka fail Pro Evolution Soccer 2011 korang. Korang akan nampak folder 'kitsever'. Buka folder tu. Ok, dengar betul-betul. part nie susah nak faham. Dalam folder kitserver nie, ada 3 folder bernama pesedit.

folder pesedit jangan delete


Pesedit-ch ialah liga bawahan England. 
Pesedit-la ialah liga bawahan Sepanyol. 

Kalau korang nak guna Divison 2 Budesliga, korang delete la dua folder nie. Sebab dia dah update dalam folder kitserver tu. Tapi kalau korang nak tukar jadi liga england atau sepanyol, korang kena buat kerja sikit. Kita ambil contoh liga england championship la ea. Buka folder kitserver>pesedit-ch>img>dt0f.img dan dt04.img .


Korang copy isi dalam dia, paste dalam folder kitserver>pesedit>img>dt0f.img dan dt04.img . Jangan copy folder !! Copy isi dalam sahaja !. Dan paste isinya dalam folder yang betul. Just replace dan jangan keep both fail. Lepas tu korang boleh la delete folder pesedit-ch dan pesedit-la.


5. Masuk Document
Seterusnya, pergi dekat Start>Documents>Konami>Pro Evolution Soccer 2011>Save. Korang akan nampak ada 4 fail dengan nama EDIT, EDIT-la, EDIT-def, EDIT-ch. 

delete file EDIT.bin tu.
EDIT-la.bin (liga bawahan sepanyol)
EDIT-def.bin (liga bawahan jerman)
EDIT-ch.bin (liga bawahan england)

Mula-mula delete fail EDIT.bin yang dah ada tu. Bagi pengguna Division 2 bundesliga, rename file EDIT-def kepada EDIT.bin. Tadi kita ambil liga Championship sebagai contoh kan? So, kita rename fail EDIT-ch.bin kepada EDIT.bin . Lepas tu korang delete la fail EDIT-def dan EDIT-la yang lain. Lepas tu siap la.

6. Main guna krun
Dalam latest PESEdit 1.7, dia suruh main guna krun. So, korang kena la main guna application krun yang ada dalam folder Pro Evolution Soccer 2011 tu. Application akan ada lepas korang install patch. Harap maklum.


Kan dah jadi tu? Ok tak ok? Huhuhu


So, kalau tak jadi, just comment jer kat bawah. Aku cuba jawab ya. Sebenarnya banyak lagi boleh buat dekat PES 2011. Nak tukar lagu pun boleh. Nak letak logo Astro Supersport, Astro Arena, ESPN atau RTM1 pun boleh. Kalau ada masa nanti aku ajar. Tapi aku dah buat tutorial cara edit lagu dalam PES 2011. Hope you all enjoy it....(^^,)

Cara-cara edit lagu dalam PES 2011... disini.
PESEdit patch for PES 2011 terbaik !!!... disini.

Credit to :
http://pesedit.com

20 pendapat:

Freaky said... Best Blogger Tips

ooo skang game makin advance sbb nak masukkan patch pon banyak step.. thanx 4 share

Joe-21 said... Best Blogger Tips

oit KHAI!!!!ni klw gune windows 7 kan???PC aku gune Ubuntu 10.04...ce citew camne nak adjust???

zameer said... Best Blogger Tips

Terbaik bro..mmg best..klu patch liga malaysia step dia sama jgak ka bro???

Khai Rul said... Best Blogger Tips

freaky : kalau dah reti buat, x susah pun,,(^^,)

joe-21 : ops,,ubuntu aku x reti,,x pernah try,,sori bro,,(^^,)

zameer : liga malaysia lagi senang nak install, tapi kena ada pesedit dulu,,,nnti aq buat tutorial dia,,(^^,)

zalizalu said... Best Blogger Tips

hahaha.. aku tak minat pes.. tapi aku nak komen jugak.. sebab aku nak mintak tulung...

zalizalu said... Best Blogger Tips

camni.. aku ada install game2 lama nned for speed... tapi sumer takleh install.. apasal? dah 2,3 cd aku beli.. sume takleh.. apasal ek? ke tak compactable ngan window vista ultimate aku? apa masalah sebenar ek? aku pening.. T_T

Khai Rul said... Best Blogger Tips

zalizalu : apa maksud x boleh install tu?
installer tak boleh running ke?
atau window block installer tu?

mungkin masalah window,,window vista sebenarnya tak bagus,,banyak benda yg x boleh compatible dengan vista...lebih baik pakai window xp atau 7...(^^,)

Khai Rul said... Best Blogger Tips

zalizalu : apa maksud x boleh install tu?
installer tak boleh running ke?
atau window block installer tu?

mungkin masalah window,,window vista sebenarnya tak bagus,,banyak benda yg x boleh compatible dengan vista...lebih baik pakai window xp atau 7...(^^,)

aw_oxymoron said... Best Blogger Tips

hai bro khai, saye nak tanye...saye dh download, pastu nak extract tpi xde installer nye pown, saye dh extract, tpi same je...yg ade cume rar file...please tlong saye...

Khai Rul said... Best Blogger Tips

@aw_oxymoron

mungkin download x complete,,try download lagi skali..knal pasti saiz file yg nak di download,,kalo lpas download, saiz x same maknenye download x complete,,(^^,)

Unknown said... Best Blogger Tips

saya dah download pesedit patch 3.0 tapi dia kuar pes2011 not working..kenapa yer..ada jalan tak utk saya betulkan..

Unknown said... Best Blogger Tips

saya dah cuba byk kali guna patch 3.0 tapi bila sy try dia kuar pes 2011 not working... kenapa yer, ada cara tak utk saya main..

Anonymous said... Best Blogger Tips

ye r.. aku pon same.. not working..
bengang gile dah ni

Anonymous said... Best Blogger Tips

salam..bro klo gune step ni buat dkt pes 2010 bole jd x

syahril said... Best Blogger Tips

salam bro khai..
ade maslah besar ni..
knp try nak masuk pes edit ni x bole?
die kate unhandled exeception error..


See the end of this message for details on invoking
just-in-time (JIT) debugging instead of this dialog box.

************** Exception Text **************
System.ComponentModel.Win32Exception (0x80004005): The system cannot find the file specified
at System.Diagnostics.Process.StartWithShellExecuteEx(ProcessStartInfo startInfo)
at System.Diagnostics.Process.Start()
at WindowsFormsApplication1.Form1.button1_Click(Object sender, EventArgs e)
at System.Windows.Forms.Control.OnClick(EventArgs e)
at System.Windows.Forms.Button.OnClick(EventArgs e)
at System.Windows.Forms.Button.OnMouseUp(MouseEventArgs mevent)
at System.Windows.Forms.Control.WmMouseUp(Message& m, MouseButtons button, Int32 clicks)
at System.Windows.Forms.Control.WndProc(Message& m)
at System.Windows.Forms.ButtonBase.WndProc(Message& m)
at System.Windows.Forms.Button.WndProc(Message& m)
at System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.OnMessage(Message& m)
at System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.WndProc(Message& m)
at System.Windows.Forms.NativeWindow.Callback(IntPtr hWnd, Int32 msg, IntPtr wparam, IntPtr lparam)


************** Loaded Assemblies **************
mscorlib
Assembly Version: 4.0.0.0
Win32 Version: 4.0.30319.1 (RTMRel.030319-0100)
CodeBase: file:///C:/Windows/Microsoft.NET/Framework/v4.0.30319/mscorlib.dll
----------------------------------------
PESEDIT
Assembly Version: 1.0.0.0
Win32 Version: 1.0.0.0
CodeBase: file:///C:/Program%20Files/Pro%20Evolution%20Soccer%202011/PESEDIT.exe
----------------------------------------
System.Windows.Forms
Assembly Version: 4.0.0.0
Win32 Version: 4.0.30319.1 built by: RTMRel
CodeBase: file:///C:/windows/Microsoft.Net/assembly/GAC_MSIL/System.Windows.Forms/v4.0_4.0.0.0__b77a5c561934e089/System.Windows.Forms.dll
----------------------------------------
System.Drawing
Assembly Version: 4.0.0.0
Win32 Version: 4.0.30319.1 built by: RTMRel
CodeBase: file:///C:/windows/Microsoft.Net/assembly/GAC_MSIL/System.Drawing/v4.0_4.0.0.0__b03f5f7f11d50a3a/System.Drawing.dll
----------------------------------------
System
Assembly Version: 4.0.0.0
Win32 Version: 4.0.30319.1 built by: RTMRel
CodeBase: file:///C:/windows/Microsoft.Net/assembly/GAC_MSIL/System/v4.0_4.0.0.0__b77a5c561934e089/System.dll
----------------------------------------

************** JIT Debugging **************
To enable just-in-time (JIT) debugging, the .config file for this
application or computer (machine.config) must have the
jitDebugging value set in the system.windows.forms section.
The application must also be compiled with debugging
enabled.

For example:





When JIT debugging is enabled, any unhandled exception
will be sent to the JIT debugger registered on the computer
rather than be handled by this dialog box.

Khai Rul said... Best Blogger Tips

@Anonymous x boleh guna utk PES 2010,,,sorry huhu

Khai Rul said... Best Blogger Tips

@syahril dah install belum NET FRAMEWORK 4.0 ???

Khai Rul said... Best Blogger Tips

@Unknown nnti aq akan wat video tutorial khas,,lpas raya ke..hrap korang sabar ea,, :D

Md.Ariff said... Best Blogger Tips

salam khai.

aku dah install then bila klik folder kitserver tu, x de plak 3 folder pesedit tu. pa mslah ek?

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku nk sgt buat liga malaysia dlm pes, tp aku tkot bile buat nty game dye jdi sangkut, sbb dlu ak men fifa sngkut2.. pes ni xlak.. risau la law buat nty sngkut gak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...