Best Blogger Tips

Kelemahan Disable Right, Left Click dan Highlight Text !!!

Salam readers ku semua, hari teruja sangat-sangat sebab dah dapat cecah 1000 follower,, yeaaaayyyhh !!! Hari nie Khai banyak komen and blogwalking kat blogger-blogger Malaysia nie. Apa yang Khai nampak, ada satu tool yang ramai sangat orang pakai. Disable Right Click. Memang bagus tools nie. Ia dapat elakkan dari orang lain copy entri kita. Untuk elakkan plagiarism la katakan. Tapi....

"Tapi kenapa Khai tak guna juga Disable Right Click tu?"


Sebenarnya  Disable Right Cick nie tak berguna pun. Maksud Khai, sia-sia je korang pakai. Orang tetap boleh copy juga entri-entri korang tu. Apa? Tak Percaya?

"Ye ke? Macam mana diorang boleh copy pula?"

Korang kena tahu, mouse blogger ada minimum dua button. Kalau Right Click diorang tak boleh guna, pakai la Left Click. Senang jer, just hightlight entri guna Left Click, lepas tu tekan Ctrl+C. Haa? Pernah terfikir tak? Pernah try tak? Khai dah cuba, try dan test. It's work. So, Disable Right Click tak ada function. Sorry to say.

" Khai, aku dah Disable Left Click juga, haha, so tak boleh copy la kan?"

Haha. Korang memang pandai sebab guna Disable Left Click atau Disable Highlight Text. Tapi dua-dua tools pun tak guna juga. Mesti tak percaya kan? Sebenarnya tool Disable Right, Left Click dan Highlight Text tu semuanya javacript. So, kalau penggunjung blog korang tu disable javascript kat browser diorang, macam mana? Diorang still boleh copy juga.

"Haa? Tak faham la.."

Tak faham? Ok lah, Khai ajar cara disable javascript di browser korang :

Mozila Firefox :
  • Pergi ke Tools –> Internet Options.
  • Tekan Content tab.
  • Tekan kotak Enable javascript untuk disablekan dia.
  • Restart Firefox dan siap.
Internet Explore :
  • Pergi ke Tools –> Internet Options.
  • Tekan Security tab –> Custom Level.
  • Scroll ke Scripting –> Active Scripting.
  • Pilih Disable.
  • Restart IE dan siap.
Google Chrome :
  • Pergi ke Option –> Under The Hood.
  • Tekan Content Setting –> Java Script.
  • Pilih Do not allow any site to run JavaScript.
  • Restart Google Chrome dan siap.

Korang test la kalau tak percaya, lepas je korang Disable Javascript kat browser, kompem Disable Right, Left Click dan Highlight Text tak berguna.

" Ala Khai, kenapa bagitahu pasal Disable Javascript tu, kan orang lain dah boleh copy entri kiteorang..."

Sebenarnya Khai pun tak suka plagiarism nie, tapi kita sebagai blogger patut berbangga bila ada orang copy entri kita, dan kepada blogger lain yang nak copy tu, tolong la credit to tuan punya blog. Tak susah pun , dah memang adab berblogging macam tu. Tapi kalau korang nak copy entri-entri yang ada kat blog nie suka hati korang lah. Ikut koranglah nak credit ke blog nie atau tak,,,,ilmu untuk dikongsi bukan untuk disimpan,,,(^^,)


p/s - 'plagiarism' ialah meniru sesuatu fakta atau informasi 100% tanpa mengolah semula. Jika korang nak share informasi, sila olah ke gaya penulisan korang, jangan copy paste O.k....(^^,)


14 pendapat:

Freaky said... Best Blogger Tips

haha aku penah buat entri pasal disable rite klik ni.. memang takde function pon

Cik Aish said... Best Blogger Tips

huhu..tk minat la nak disable right klik ni..betul la..org still leh copy gak guna ctrl C tu.. huhu..

Jom baca: Lelaki Melatah Sampai Sebut….?

liyana nana ♥ said... Best Blogger Tips

nice entry lah ! :p

MiSz fiFiEyQa said... Best Blogger Tips

Haha..ingat nk try jugak bile tg0k sume 0rg ade..tapi bile tau bnde tu xde function pun,x jadi la..kih3

hamer93 said... Best Blogger Tips

salam singgah di sini . Boleh saya ambil copy and paste entry ini ke blog saya ? haha .. itu plagiarism namanye .. Tp kan ke ko x marah klow x curi 100% .. aku curi 20% je ok.

di entry nih aku ade pertanyaan . :)

http://www.amercorner.co.cc/2011/04/disable-right-click-dah-tak-ade-ertinye.html

Khai Rul said... Best Blogger Tips

@hamer93 : tak kesah,,as long as anda creditkan ke blog nie,,(^^,)

najihatussolehah said... Best Blogger Tips

hehe..mmg x penah terpikir,,,buta it tol..hehe..

apik pehe said... Best Blogger Tips

haha..femes la tu entri kiter smpai ader orang curi..hehe..

mia.lia said... Best Blogger Tips

xphm kenapa prlu disable right klik, highlight n sume2 tu.. kan still org bole curik.. kalau xnk kene curik xyh la letak kt internet,, aduhh.. sengal btol.. har har

NuR 'aQiLaH said... Best Blogger Tips

terbaiks ;)

EZAN IDMA said... Best Blogger Tips

haha. betol2. kadang2 kan cam nak gelak pon ade bile g kat blog org yg disable, sbb still lagi boleh copy. bukan nak copy pon kan., tp ade ke org nak copy mslhnye? haha

Amirrah Zawani said... Best Blogger Tips

sapa yg copy guna cara ni mmg jahat lah.. tak sedar kah org buat disable tu maksudnya tak nak isi blog dicopy.. =_=


takpa lah at lis kita dah buat sesuatu untuk melindungi blog kita :)

Ini Kisah Tia said... Best Blogger Tips

ha 'ah ! benda ni senang sangat . ni kan javascript . kasi enable dekat setting sudah .. kesian dekat dorang yang beriya-iya nak disable tu kan . huhuu

azstory said... Best Blogger Tips

Agreed with u khai.. kengkadang aku gunakan right click utk buka link yg ada pd blog seseorang tu as new tab, tapi tak boleh sbb disable, dah menyusahkan pembaca.. tujuannya supaya aku tak leave page asal.. tp sayang deme ni xbrape nk pandai, mcmana nk buat pengunjung stay pd blog, tanpa leave ke link yg ada.. disable right click langsung xde kegunaannya.. mnyusahkan pengunjung lagi ada..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...