Best Blogger Tips

Mozilla mengamuk !!!

Salam readers semua, entri sebelum nie aku ada tulis pasal 3 internet browser iaitu Chrome, Mozilla dan Internet Explore. Dalam entri tu, Mozilla kena kutuk teruk dengan aku sebab kelemahannya yang terlampau banyak plug-in yang nak kena install, tapi setelah aku try Mozilla Firefox 4.0, aku nak minta maaf kepada pihak Mozilla dan peminat setia Mozilla.

"Kenapa nie Khai? Pesal minta maaf kat Mozilla?"

Kenapa aku minta maaf? Korang dah try guna Mozilla firefox 4.0? Memang betul-betul puas hati, Jauh lagi advanced daripada Chrome. Browser dia pun laju. Sebelum nie aku kutuk browser nie, sekarang aku pula yang pakai. Hahaha.


"Apa yang special sangat kat Mozilla Firefox 4.0 nie?"

Haaa. Aku baru je install semalam, tapi aku dah detect beberapa kelebihan dia yang memang menakjubkan.

1. Master Password
Dekat Chrome, korang boleh save username dan password apa-apa website, tapi orang lain boleh tengok password tu. Maksud aku, kalau orang lain datang guna laptop korang, diorang just pergi dekat option>save password dan tengok semua password korang. Tapi berbeza dengan Mozilla, korang boleh lock chest yang simpan semua ussername dan password korang. Ia dipanggil Master password. So, orang lain tak boleh tengok la. Bila Mozilla nak auto-fill ruangan ussername dan password dekat FB sebagai contoh, Mozilla akan tanya dulu Master password korang. So orang lain tak boleh senang-senang jer buka profile korang dekat FB tu.

2. Skin
Skin Mozilla Firefox nie pun dah cantik, lebih profissional. Korang boleh juga tukar skin dia mengikut kehendak masing-masing. Nak pakai skin Chrome boleh, skin Mac pun boleh. Korang pun boleh susun atur toolbar dia, nak tambah, nak buang atau nak susun kedudukan dia mengikut kehendak masing-masing. Ada juga aditional toolbar macam 'group tab'. Menarik kan?

3.Speed
Benda nie la aspek paling penting sekali, semalam aku dah buat test Chrome vs Mozilla. Dan keputusannya, Mozilla menang. Tak tahu la kenapa. Kalau dulu, Mozilla nak macam-macam plug-in, sekarang dah tak macam tu.Facebook yang sebelum nie lembab, dah jadi laju. Aku guna internet dekat universiti je, belum guna broadband atau streamyx lagi.

"Wahh, Khai mana nak download installer Mozilla 4.0?"

Aku dah sedia kan link kat bawah tu. Ada yang kata Mozilla Firefox lembab, Chrome lembab, IE lembab, tu semua bergantung pada spec PC korang, kalau nak buka Microsoft Word pun lembab, jangan harap la nak laju browser korang tu. Apa-apa pun, Mozilla 4.0 terbaik....(^^,)

Download Mozila Firefox 4.0... disini.

6 pendapat:

BudAK BaYAng-BaYAng ahakz... said... Best Blogger Tips

kalo dah ade mozilla just updte je... gi help> update

DonutVanila said... Best Blogger Tips

ak pun dgn lincah upgrade ke mozilla 4.0..mmg terbaik la..nmpk smart skit la dri dlu nye..


http://marchantiaz.com/

Freaky said... Best Blogger Tips

ape yang paling best bagi mozilla disamping kelajuan yang pantas, ia merupakan web browser yang sangat mesra pengguna lebih2 lagi yang 4.0 ni

Cik Eliza said... Best Blogger Tips

yeah,

sedang menggunakan ia,

:p

Nur Fannun said... Best Blogger Tips

tp mozilla ni mkn ruang dlm hardisk ar..
aku paki opera skg ni..

marina anakcikbob said... Best Blogger Tips

aku punya dia hapdet sendiri. kalo nak donlod, punya la besar. bila dia hapdet sendiri, laju pulak. isk3..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...